
   
 

   
 

FAQs about Specific Actions under the Thematic Facility Work Programmes AMIF, BMVI, ISF 2023-2025 

The content of each reply is based on the information provided by the country concerned and therefore only applies to the precise question or situation described. 

The Commission is committed to providing accurate responses to the questions by the country concerned. However, the information provided cannot be 

considered or interpreted as being contractually binding. The Commission cannot be held liable for any use made from these replies. No aspect of these replies 

can be considered as a formal position of the Commission. 

❖ ISF/2024/SA/3.4.1 - “Innovation: Artificial Intelligence for Law Enforcement - AILE”. 

Topic classification  Question Reply 

Eligibility  Can private companies implement a project under this call? While the lead organisation should be a law enforcement 

authority, private companies can be partners in the consortium 

under this specific action, subject to meeting the requirements 

of the call and the relevant EU and national rules for the 

management of actions under the Fund including the non-profit 

principle set out in Article 195 of the Financial Regulation (EU, 

Euratom) 2024/2509.  

 

The tasks and role of the participating entity or entities in the 

consortium meeting the objectives of the project/call should be 

clearly set out in the application to be submitted by the 

Managing Authority.  

 

The national eligibility rules should provide that such bodies 

can be beneficiaries of the ISF, in the meaning of the definition 

included in Article 2(9) of Regulation (EU) 2021/1060, 

because the project, if selected, will have to be carried out 

under the programme and should thus comply with such rules.  

Eligibility  Is it possible for a third country to participate as a beneficiary under 

this call? 

  

 

The call text states that “Participation of third countries is not 

eligible”. Therefore, participation of third country entities as a 

lead organisation or partner in a consortium under this specific 

action is not possible; yet entities from third countries may be 

involved by other means, exclusively on a non-cost basis. 
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