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Annex 1 - Replies to FAQs on the submission and selection phases of Specific Actions under the Thematic Facility Work Programmes 

2023-2025 for AMIF, BMVI and ISF 

The content of each reply is based on the information provided by the country concerned and therefore only applies to the precise question or situation described. 

The Commission is committed to providing accurate responses to the questions by the country concerned. However, the information provided cannot be 

considered or interpreted as being contractually binding. The Commission cannot be held liable for any use made of these replies. No aspect of these replies 

can be considered as a formal position of the Commission. 

BMVI/2024/SA/1.5.1 – Support to Member States for Smart Borders 

Nr Topic classification Question Reply 

1.  Co-financing rate, 

funding under the 

specific action for 

already existing 

project(s) 

1. Is it mandatory for us to finance activities 

on the national level at 90% under this 

specific action? Can we decide to 

distribute the funding based on 75% co-

financing rate? 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. No.   

According to the invitation to submit applications, the EU 

contribution to the project may be “up to 90%”, in line with 

Art. 12(2) of the BMVI Regulation, EU(2021)/1148.           

You may, therefore, request a lower rate in your application 

under this specific action. The requested co-financing rate for 

the EU contribution will be subsequently applied to earmark 

the additional funding to the financial plan of your 

programme.   

If your question concerns payments by the Member State to 

beneficiaries: please refer to the questions and answers 

complementing the background note on key financial 

management aspects of the Member States’ programmes for 

the programming period 2021-2027, Ares(2022)8286088, 

published in SFC2021 (HOME-Funds/2022/69), in 

particular question No 6, payment of Union contribution vs 

payment by Member States to beneficiaries.  

 

 

https://sfc.ec.europa.eu/en/2021/dghome/home-funds202269
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2. Linked to this, and due to the delays in the 

smart borders timeline, we have taken 

remedial action to reorient/add additional 

BMVI funding (with 75% cofinancing 

rate) to an existing EES project. This put 

a great strain on our BMVI National 

Programme. Given that the scope of this 

specific action completely matches the 

scope of the existing project, is it possible 

to use its amount to justify (in part) the 

expenses made in the context of this 

existing project?  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Yes, under the following conditions.   

Under this specific action, expenditure is eligible as of 1 

January 2021 for the Member States that included all the 

relevant types of interventions in their initially approved 

BMVI programmes.  

  

Funding from this specific action may be used for a project 

that has already been selected under the BMVI programme, 

to cover costs linked to the delays in the delivery of EES and 

ETIAS and falling in the scope of the specific action.   

 

This possibility needs to be assessed by the Managing 

Authority taking into account any provisions and limitations 

laid down in the national rules on project selection, grant 

agreements and eligibility of expenditure, and the general 

prohibition of selecting operations physically completed or 

fully implemented before the application for funding is 

submitted (Article 63(6) of the Common Provisions 

Regulation (EU) 2021/1060).   

 

The Managing Authority will need to consider the 

implications on the definition of the operation, in light of the 

need to ensure a proper audit trail for the part(s) of the 

operation under the regular action in the BMVI programme 

and the part(s) under the specific action, and taking account 

the specificities and requirements of the specific actions, 

particularly if payment applications/accounts have already 

been sent to the Commission.  

 

The Managing Authority will also need to consider the 

implications for the system of transmission of data to the 

Commission.   
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3. In case of using a 75% co-financing rate 

for this specific action, how will we be 

able to correctly reflect this in SFC 

2021?  

To this end, the Managing Authority is invited to consider 

the background note on key financial management aspects of 

the Member States’ programmes for the programming period 

2021-2027 and related questions and answers (relevant: 6, 

22-27), Ares(2022)8286088, published in SFC2021 

(HOME-Funds/2022/69).   

 

Finally, the Managing Authority will need to consider any 

possible implications for the detailed monitoring of the 

specific action.  

 

Applications submitted under this specific action are 

requested to specify how they complement funding made 

available under the ISF B&V programme (2014-2020) and 

the BMVI programme (2021-2027) for the purpose set out in 

the Specific Action. In this context, the Managing Authority 

is invited to also consult section 6 of the preliminary 

overview of elements in the closure procedure for the 2014- 

2020 (Ares(2023)8614351 - 15/12/2023). Moreover, it must 

be ensured that project applications do not include 

expenditure that has already been included in the accounts 

for the ISF B&V programmes (2014-2020).   

 

 

3. You will be able to apply the respective co-financing 

rate in SFC2021 when including the corresponding 

amount of the national co-financing in the financial 

plan of the new version of the programme to be 

created in order to add the additional funding for the 

specific action.  
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If you decide to apply a co-financing rate lower than 

90%, you will have to increase the national financing 

included in the financing plan up to the level required 

(in your case to 25% for a EU co-financing rate of 75 

%).   

2. 

 

Eligibility 1. As regards Lot 1: EES/ETIAS, may 

support activities (e.g., upgrading 

network tools, extending license) be 

financed in the context of the 

development of Member States' IT 

systems in relation to ETIAS? These 

activities would be necessary to ensure 

the proper functioning of the network 

tools and back-up facilities serving the 

ETIAS system.  

2. As regards Lot 2: SIS, may the planned 

improvements be aimed at improving the 

consultation between the SIRENE 

Bureau and the national authorities 

handling alerts and the management of 

the relevant forms? This would mean the 

further management of the forms received 

by the SIRENE Bureau from the ETIAS 

central unit and their transmission to the 

competent national authorities. 

1. Yes, to the extent that such activities are directly linked 

to and serving ETIAS.   

 

 

 

 

 

2. No, this specific action aims to adapt the case 

management system of the SIRENE Bureau to be able to 

receive and process U forms in the SIS. The further 

transmission of that information to other national 

competent authorities falls out of the scope of the SIS 

supplementary information exchange.  
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3 Eligibility As regards Lot 2: SIS 

1. Is the mentioned SIRENE case 

management system the same as the one 

referred in Article 16 of Directive (EU) 

2023/977 on the exchange of information 

between the law enforcement authorities 

of Member States?   

2. Would costs related to the case 

management system referred to in 

Directive (EU) 2023/977 be eligible 

under this specific action?  

 

1. No. The SIRENE case management system is the one 

used at the SIRENE Bureau for the purpose of 

exchanging supplementary information related to alerts 

on the SIS (sending and receiving forms). It is different 

from the case management system referred to in 

Directive (EU) 2023/977.  

2. No. This specific action may support the development or 

the adaptations of the SIRENE case management system 

necessary for the processing of the U form in the SIS. 

4 Eligibility The call document refers to the overall 

preparedness of the Member States for the 

start of operations of the new EU IT 

systems.  Are costs incurred after the start of 

operation (for example, costs of further 

development, maintenance etc.) eligible 

under this specific action?  

Yes. The eligible activities under lot 1-EES/ETIAS, as 

outlined in section 3.3 of the invitation to submit 

applications, do not include restrictions in this sense. 

However, given the purpose of the specific action, DG 

HOME would expect that activities aimed at the timely 

preparation at national level for the entry into operation of 

the EES / the ETIAS are prioritised. To the extent that this is 

ensured, Managing Authorities are best placed to assess 

whether applications may also include expenditure for 

activities taking place after the entry into operation of the 

EES / the ETIAS, in view of the proper functioning of those 

systems.   

 

In any event, Member States are required to set out in the 

application form (Part 2, point 4) how the specific action will 

complement activities carried out under the 2014-2020 ISF-

Border programme and activities financed from the 2021-

2027 BMVI programme. 
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5 Flexibility option If expected expenditure for Lot 2-SIS does 

not exceed EUR 500 000.00, may the 

remaining amount be used to finance 

expenditure under Lot 1-EES/ETIAS (on top 

and above the allocated amount of 

EUR 1 633 333.00)?  

Yes. This point was not set out clearly enough in the 

invitation to submit applications 1. 

Member States may use part of their allocation under Lot 2 

for the EES/ETIAS related projects under Lot 1. If they wish 

to do so, they should provide a written confirmation in their 

application form that the activities under Lot 2 will be fully 

carried out. 

 

 
1 In the invitation to submit applications, reference is only made to the possibility that Member States wish to use all of their allocation under Lot 2 for the EES/ETIAS related 

projects under Lot 1. The reference to using “part or all” of the allocation under Lot 2 for Lot 1 is only made in the Annex, footnote 14. 
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